2016. július 31., vasárnap

Ez a mesés japán település egy aktív vulkán belsejében épült230 évvel ezelőtt az utolsó kitörés megölte a lakosság felét. De a helyiek nem hagyják, hogy a vulkán diktálja a jövőjüket


Aogashima lakói számára, amely mintegy 350 kilométerre található Tokiótól délre, 1785 felejthetetlen év volt. Annak ellenére, hogy nem lehettek tanúi a sziget története legveszélyesebb eseményének, amiről tudják, hogy nem végződött túl jól, mégsem hajlandóak meggondolni magukat a valóságos vulkán tetején folytatott életükről.


Ismerik a történetet arról a május 18-i napról, amikor a föld remegni kezdett. Óriási gáz- és füstfelhők gomolyogtak ki a vulkán szájából, miközben sziklákat, iszapot és egyéb törmeléket lövellt az égre. Június 4-ére a sziget 327 lakosának nem volt más választása, mint elhagyni lakhelyét, de csak körülbelül a felének sikerült, a többiek életüket vesztették. Azok, akik a szigeten élnek, – amely a Japán Meteorológiai Ügynökség szerint egy még regisztrált aktív vulkánnak ad otthont, és amely szervezet az ország 110 aktív vulkánjának felügyeletéért felelős – tudják, hogy mindig megvan az esélye annak, hogy a történelem megismétli önmagát. De Aogashima lakói hajlandóak vállalni ezt a kockázatot is.


Az egyik lakos Masanubu Yoshida kormányzati munkavállaló, aki már 15 éve él a szigeten. Azt mondja, hogy igyekszik nem túl sok időt tölteni azzal, hogy egy újabb kitörés lehetősége miatt aggódik. Végtére is már több mint 230 éve történt az utolsó.

Senki sem győzhet a természet felett,” – mondta. Ahelyett, hogy ennek lehetőségét fontolgatná, a 40 éves férfi a buja paradicsomban töltött élet előnyeire összpontosít, amely négy egymást átfedő kaldera maradványaiból alakult ki évszázadokkal ezelőtt. A falu nagy része a kráter külső falán található.


A horgászat egy népszerű időtöltés sok lakos számára, miután a sziget a Filippínó-tenger közepén helyezkedik el. A túrázás, kempingezés és az úszás szintén népszerű elfoglaltság, bár a sziget meredek, sziklás szirtjei miatt elég nagy kihívás a víz elérése a kikötőn kívül.

A vulkán miatt rendelkezünk hőforrásokkal és geotermikus energiával,” – tette hozzá. Az egyik turista szerint, aki a sziget egyik természetes szaunájában tett látogatásáról írt, az ételt úgy is meg lehet főzni, ha azt valaki az egyik szauna gőznyílására helyezi. A szaunákban egy sor edény és serpenyő található, ahol tojást és más ételeket lehet készíteni.

Bár Yoshida irodai munkát végez, több szomszédja gazdálkodó és halász. A több hektár kiterjedésű zöld természet mellett a sziget otthont ad egy sócsú szeszfőzdének – egy ital, ami hasonló a vodkához -, egy sógyárnak, több üzletnek, egy szállásnak és egy autójavító üzemnek. A sziget kis mérete ellenére a legtöbb lakos autóval közlekedik a kerékpározás vagy a gyaloglás helyett, és erre jó okuk van.

Az emberek vonakodnak kerékpárral utazni az erős szelek és az esős klíma miatt,” – mondja Yoshida. “Ha valaki nem tud vezetni, annak gyalog kell mennie.

Aogashima több úttal is rendelkezik, a többségük cikkcakkban halad át a sziget központján. Az itteni élet ugyanakkor éles ellentétben áll a japán szárazföldi léttel. Munkája miatt Yoshida évente többször is ellátogat Tokióba, komppal megtéve a 350 kilométeres utat. Egy másik lehetőség a helikopterrel történő utazás. Azonban Tokió 13,4 millió lakosa között csak egy porszemnek érzi magát, ami pont elég számára ahhoz, hogy hamar visszavágyjon a sziget magányába.

Gyakran utazom a szárazföldre, de feszélyez a zsúfoltság – túl sok ember van ott,” – mondja. “Aogashimán úgy érezzük a természetet, ahogy azt a nagy városokban nem lehet megtapasztalni.

Yoshida és a többi lakos szerencséjére a vulkán eddig nyugodt maradt. A Japán Meteorológiai Ügynökség, amely 2007-ben kezdett figyelmeztetéseket kiadni azt mondja, hogy nem adtak ki jelzést az elmúlt kilenc évben Aogashimára. Minden reggel egy újabb napra ébredhettek a paradicsomban, legalábbis egyelőre.
(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)

Aogashima - videó