2017. november 22., szerda

Zene és öngyógyítás



Már Arisztotelész és Platón is ismerte a zene mágikus titkát, miszerint a dallamok jótékony hatással vannak az egészségre és viselkedésre, harmonizálják az ember működését, minden síkon. A zeneterápia hivatalos megjelenése ennek ellenére egészen a második világháborúig váratott magára. A fizikailag-mentálisan sérült veteránokat a viharos évek során zenészek “ápolták” a kórházakban, méghozzá meglehetősen speciális módon – az érzelmekre való ráhatással. Ez a terápia olyan sikeresnek bizonyult, hogy mára tökéletesen ismertté és elismertté vált a zene gyógyító hatása, legyen szó annak passzív hallgatásáról vagy épp aktív gyakorlásáról.


Mire is jó a zene?

A zene bizonyítottan javítja az emberi kapcsolatokat, aminek egyik oka természetesen az egyéni közérzet pozitívra hangoló hatása is. A zenehallgatás, a zenélés fejleszti a problémamegoldó készséget, oldja a fájdalmakat, fizikai és érzelmi téren. Segít továbbá a stresszkezelésben, ellazít – és semmilyen mellékhatása nincs. Pszichológiai, pszichiátriai betegségek kezelése során is kiválóan alkalmazható, sőt, a különböző függőségek hatékony oldásában is számíthatunk rá. Az agresszió levezetésében, a helyes énkép kialakításában szintén gyakorlati ereje van. A zene által keltett rezgéseket ugyanis az agyunk regisztrálja, és ezáltal különböző folyamatokat indít el a szervezetünkben.

Talán kevesebben tudják, hogy hangterápiának nevezzük azt a zenés együttlétet, amikor ősi kultúrák népi hangszerei szólalnak meg (pl. sámándob, djembe, tibeti hangtálak, gongok). Ezek belső vizünkre hatva gyógyítanak bennünket. A hangterápia a kibillent energia-egyensúlyon tud hatékonyan segíteni, aminek visszaállítása felerősíti az öngyógyítás képességét. Stresszkezelésre, érzelmi stabilizációra, alvászavarokra, a szorongások, félelmek kioltására kiváló megoldást jelenthet, ilyen módon pedig tökéletes támogatója az immunrendszernek is. A hanggal való gyógyítás így nem véletlen, hogy minden ősi civilizációban vezető gyógymódnak számított.

A klasszikus zeneterápia során ezzel szemben megkomponált zenei művek hallgatásáról van szó, vagy például csoportos hangszerhasználatról, adott ritmusra, dallamra. Mára bebizonyosodott, hogy skizofréneknél, neurotikusoknál, de még Alzheimer-kórban szenvedőknél is eredményt lehet elérni efféle tevékenységekkel. Sőt, agyér-megbetegedések esetén is kimutatták, hogy napi két óra klasszikus zene hallgatással jelentős javulást eredményezhet a pácienseknél.
A vokális terápia során – az énekhang minőségétől függetlenül – dalolunk. Ezt persze lehet autodidaktaként is alkalmazni, egyénileg vagy csoportosan, a fürdőkádban vagy meditációs céllal. Az éneklés szakszerű gyakorlásával egyébként még a dadogás is eredményesen kezelhető.

Szakralitás és zene

Nem meglepő, hogy régen a zenének szakrális jelentősége volt, a szellemi vezetők írták fel “receptre” követőiknek. Ők állították, a megfelelő muzsika még az ördögöt is képes kiűzni az emberből.
Ma is használhatjuk ezt az évezredes gyógymódot – akár egyénileg, otthon zenét hallgatva, vagy akár csoportban – baráti társaságunkat megörvendeztetve vele. Természetesen a zeneválasztás tudatos kell, hogy legyen – a rap vagy a rock például negatív módon befolyásolja működésünket. Amit a szakemberek javasolnak számunkra: a neurózisra, kimerültségre, a szív- és érrendszeri betegségekre remek gyógyír a komolyzene, Bach zenéje a magas vérnyomást csökkenti, Verdié az alacsonyat egyenlíti ki. Várandós anyukák körében kötelező Mozartot hallgatni.

Egészségügyi kihívások, amelyekre pozitív hatással van a muzsika: neurózis, kimerültség, álmatlanság, szív-és érrendszeri betegségek, bélrendszer, gyomor, vese, máj, légzőrendszer, asztma kezelése. A májfunkcióknak például a fából készült hangszerek hangjai tesznek jót. A hegedű és a zongora az idegekre hat nyugtatóan, a szaxofon a vese működését támogatja. Depressziósok számára kifejezetten kötelező a zenehallgatás – ha pedig feszültek vagyunk, forduljunk bizalommal Debussy muzsikájához, de tudósok szerint ez esetben láncban sokszor meghallgatható John Lennon Yesterday című száma is. Mozart kiváló hangulatjavító – de 15-20 percnél hosszabban – terápiás céllal – ne hallgassunk zenét – ezt javasolják a szakemberek.

(forrás: http://szivkozpont.fenyhordozok.hu)

Mozart - Eine kleine Nachtmusik KV. 525 - I. Allegro - videó