2017. november 4., szombat

A karma törvénye: olyat kívánj másnak, amit magadnak is szeretnél!



„A szavak ölni tudnak!” – egyike Buddha sok ezer igaz gondolatainak. És valóban, pár perces harag véget vethet egy sok éve tartó barátságnak. Hiába a spirituális fejlődés, melyet az évek során esetleg bejárunk, elég egy rossz gondolat, netán szócsata valaki irányába és a karma törvénye működéses lép: mindazt, amit mondtunk a másiknak haragunkban, önmagunk felé fordul.



Hogy is működik valójában a karma törvénye?


Az ayurvédikus felfogás szerint, minden embernek vigyáznia kell arra, milyen szavak hagyják el az ajkait, ugyanis a szavaknak erős energiájuk, teremtő erejük van.


A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a veszekedések 90%-a abból fakad, hogy mi emberek szeretünk véleményt formálni másokról és ennek hangot is adunk. A mindig kritizáló, személyeskedő emberek általában kudarcukat próbálják leplezni, mely az élet valamely területén rendszerint éri őket. Megfigyelték, hogy azokban az országokban, mint Japán vagy Németország, ahol az emberek a kommunikáció felsőbb szintjeit birtokolják, az életszínvonal sokkal magasabb, mint máshol.

Tudnunk kell azt, hogy amikor valakit kritizálunk, ez által magunkra vesszük ezen személy minden negatív tulajdonságát. És el is érkeztünk a karma törvényéhez. Ha viszont valakit dicsérünk vagy elismeréssel szólunk róla, a pozitív energia is mind a miénk lesz. Ezért tartják fontosnak az ayurvédában, hogy mindenkiről csak jót mondjunk vagy inkább semmit. De minél több irigység és egoizmus van bennünk, annál nehezebben tudunk pozitív gondolatokat megfogalmazni embertársainkról.

A nyugat nagy pszichológusai is azt javasolják, hogy többnyire gondolkodjunk és beszéljünk pozitívan és a sikeres emberek legyenek a példaképeink. 

Meg kell tanulnunk nem kritizálni!


Azt tartják, hogy az, akit kritizálunk, a feléje megfogalmazott kritika révén átadja az ő negatív energiáit a kritikusainak és pozitív energiával töltődik helyette.

És végül egy örökérvényű igazság: „Sok beszéd szegénység!”

Minél többet beszélünk egy adott dologról
, a megfigyelések azt mutatják, hogy

Igyekezzünk tehát csendben, minél kevesebb energiát veszítve megvalósítani azokat a dolgokat, melyeket célul tűztünk ki magunk elé.
 (forrás:filantropikum.com)

A Lélek csendje - Lélekzene - videó