2017. május 13., szombat

Vándorút / The Way



A zarándoklat sokak szerint az emberi megtisztulás leghatásosabb módja, hiszen a több száz kilométer sétaút közben nem csak hozzánk hasonló utazókkal találkozhatunk, hanem önmagunkat is megismerhetjük a hosszú út alatt.


A Vándorút című könyvadaptáció is a zarándoklat témáját boncolgatja, ugyanakkor megmutatja az apa-fiú kapcsolat milyenségét is, mindezt könnyed, de kellően tragikus formában teszi.


Daniel (Emilio Estevez) egy szerencsétlen balesetnek „köszönhetően” a Szent Jakab zarándokút közben veszti életét. Apja egy kaliforniai orvos, Tom (Martin Sheen), aki örök vitában élt fiával, mert nem tudta elfogadni annak kalandokra vágyó és világot látni akaró szándékait az iskolában tanulás helyett. Azonban mikor fia meghal, Tomnak Franciaországba kell repülnie és eldönti: Daniel hamvaival vág neki a zarándoklatnak, hogy a hosszú út végén méltóságteljes búcsút tudjon tőle venni.


A legnagyobb pozitívum ugyanakkor Martin Sheen személye körül alakult ki, a veterán színészlegenda ugyanis kisujjból rázza ki Tom jellemfejlődését és végig átérezzük a férfi tragédiáját, valamint a fia iránt érzett szeretetet, majd később tiszteletet is. A Vándorút emellett ugyanakkor nem felejt el foglalkozni a zarándoklat lélektanával sem: úton-útfélen olyan emberekbe botlunk, akik a hosszú sétával próbálják megváltoztatni az életüket, több-kevesebb sikerrel.
(forrás:smokingbarrels.blog.hu)

Teljes film:
http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/vandorut-the-way-2010-PHfff0S9cFu0ovgG