2018. október 29., hétfő

A Karib-tenger meseszép természeti csodája – a Nagy Kék LyukVilágítótorony zátony, Belize – A világűrből ez az óriási, víz alatti mélyedés hatalmas, prehisztorikus szemnek látszik – egy mély, indigókék pupillának, amelynek írisze a leghalványabb türkiz színét idézi, követve a környező korallzátony vonalát.


A Nagy Kék Lyuk a jégkorszakban egy hatalmas, mészkő barlangrendszer volt, mely átszőtte a Belize partjainál elterülő Világítótorony-zátony (Lighthouse Reef) alapját.


Ahogy a jég megolvadt, és a víz elárasztotta a barlangokat, azok teteje beomlott, minek folytán elképesztő méretű mélyedés keletkezett.


Dagály tetőpontján a több mint 300 méter átmérőjű üreg pereménél a víz csupán néhány méter mély, majd hirtelen 124 méter mélységű lesz!


Ennek köszönhetően a hely kedvelt célpontja a könnyűbúvároknak, akik körében a környezetvédő és felfedező Jacques Yves Cousteau tette ismertté a helyet, amikor 1972-ben expedíciót vezetett ide.


A sekélyebb részek bővelkednek a tengeri lényekben: a korallzátonyok anemónák, garnélarákok és neonszínű gébek élőhelyéül szolgálnak; többek között angyalhalak, pillangóhalak, papagájhalak és tengeri teknősök népesítik be ezt a víz alatti dzsungelt.

Ám ha még mélyebbre merülünk, a víz tisztábbá válik, és szinte mozdulatlanná, ahogy a fény mennyisége csökken, és az élőlények száma megfogyatkozik.


70 méter mélységben a barlang falát üledék borítja, és a sötétségben cseppkövek függnek hatalmas kiugrókról. Vakmerő búvárok 40 méter mélyen tengeri teknősök maradványaira bukkantak, és a beszámolók szerint ritkán bivalycápákat és pörölycápákat is látni.

Belize búvárkodás és a Nagy kék lyuk- videó
forrás: Joel Loudermilk


Itt lebegve az ember megtapasztalja a teljes elmerülés érzését, csak a mozdulatlanságnak, a víz hatalmas kiterjedésének és a saját be- és kilégzésének van tudatában – a színtiszta meditáció állapota ez.
(forrás: rejtelyekszigete.com)


BELIZE és Fabian Costeau- videó
forrás:Mark Young