2015. március 7., szombat

9 lenyűgöző tény a fekete lyukakról



A fekete lyukak az univerzum legmisztikusabb dolgai közé tartoznak, rengeteg kutatás, tudományos vita és értekezés tárgyát képzik. A legfrissebb tudományos feltevések szerint minden fekete lyuk egy-egy univerzumot tartalmaz – ami azt jelenti, hogy mi is épp egy fekete lyuk kellős közepén vagyunk– és maga az univerzum pedig úgy keletkezik, hogy egy négydimenziós csillag összeomlik és fekete lyukat hoz létre. Ám amíg a fizikusok és csillagászok a legújabb teóriáik pontosabb kidolgozásán elmélkednek, nekünk addig is itt van néhány lenyűgöző tény, ami már ismert ezekről a kozmikus különlegességekről.




1. A fekete lyukak a csillagok halála után keletkeznek. Folyamatosan növekedésben vannak, mivel “megeszik” a port és gázokat. Máig rejtély, hogy a legnagyobb tömegű változatai az úgynevezett szupermasszív fekete lyukak hogyan keletkeznek, mivel még egyet sem sikerült közvetlenül megfigyelni.




2. A fekete lyukak a létező legsűrűbb objektumok. Egy fekete lyuk, melynek sűrűsége megegyezne az egész Föld sűrűségével csupán kilenc milliméter átmérőjű lenne.




3. A fekete lyukak közel fénysebességgel képesek anyagokat kibocsátani. Tudósok egy csoportja egy sor rádióteleszkóp használatának segítségével megvizsgált egy, a Földtől 1,5 billió fényévre található galaxist, ahol a fekete lyuk épp csodálatos gázsugarakat lövellt ki a galaxison túlra.




4. A tejútrendszernek a közepén van egy szupermasszív fekete lyuk, amely a jelek szerint egy két millió évvel ezelőtt felrobbant csillag eredménye. A robbanáskor a sugárzás százmilliószor erősebb volt, mint amilyen napjainkban, így valószínűleg a Földről is látható lett volna.




5. A fekete lyukak azért feketék, mert olyan erős a gravitációjuk, hogy még a fényt sem engedi kiáradni. Ám képesek sugárzást kibocsátani. Ezt Hawkin-sugárzásnak nevezik, Stephen Hawking után, aki először feltételezte a sugárzás létezését, ezt azonban kísérlettel vagy megfigyeléssel még nem sikerült alátámasztani.




6. A szupermasszív fekete lyukak vélhetően az összes galaxis közepében megtalálhatóak. Előfordul néha, hogy egyes galaxisok összeütköznek, ilyenkor a bennük található fekete lyukak is ezt teszik. Mikor a két ütköző galaxis összeolvad és létrejön egy új, közös galaxis, a középen lévő fekete lyukak vagy szintén összeolvadnak vagy az egyik fekete lyuk kirepítheti a másikat a galaxisból.




7. A fekete lyuk gravitációs vonzása miatt a közelében az idő képes lelassulni vagy szinte teljesen megállni. Ha lehetséges lenne, hogy űrhajóval megközelítsünk egy fekete lyukat és aztán visszatérjünk a Földre, sikeresen végrehajtanánk egy időutazást a jövőbe.




8. Egyes feltevések szerint, minden fekete lyukban található egy univerzum– ami azt jelenti, hogy a saját univerzumunk is épp egy fekete lyuk belsejében található.




9. Mivel a fekete lyukak kétségtelenül valóságosak, elméletileg létezik valami, amely épp az ellenkezője a fekete lyuknak. A fehér lyuk végnélkül bocsátja ki az anyagot az univerzumba. Létezésük sokáig pusztán elméleti feltevés volt, de egy szokatlan 2006-os gammakitörésről kiderült, hogy az egy potenciális fehér lyuk “jelölt”. Ám igazolást azóta sem nyert ez az elmélet.




(forrás: http://hir.ma)

A Tejútrendszerben lévő fekete lyuk - videó