2015. március 12., csütörtök

Még mindig "él" a 200 éve elhunyt buddhista szerzetes



Mongol kutatóknak sikerült azonosítaniuk az Ulánbátorban január végén előkerült, nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható buddhista szerzetes múmiáját.




Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, régészek fantasztikus leletre bukkantak a mongol fővárosban: egy nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható, mumifikálódott buddhista szerzetes teteme került elő.

"A mumifikálódott maradványt lótüszülésben találták meg, bal tenyere nyitott, a jobbal pedig a szútra hirdetését szimbolizálja" - mondta el Gankhüügiin Pürevbaatar, az Ulánbátori Buddhista Egyetemen működő Buddhista Művészet Mongol Intézetének alapítója, hozzátéve: ez annak jele, hogy a láma nem halott, csak "egy mély meditatív állapotban" (tukdam) van.

Szakértők szerint, ha valaki képes több mint három hétig ebben az állapotban lenni - ami nagyon ritkán fordul elő -, akkor teste fokozatosan összeaszalódik, s nem marad más belőle, "csak a ruhája, haja és körmei".

Pürevbaatar közölte, hogy bár a tetemet sokan Öreg Geszer lámával azonosították, a múmia valószínűleg tanítványáé, Cordzsi Szandzzsavé. A szerzetes 200 év ezelőtt, valamikor a 18. század végén hunyt el és Geszer lámánál 25 évvel volt fiatalabb.

A mongol lapok szerint a mumifikálódott szerzetest január 27-én találták meg a főváros, Ulánbátor Szonginohajrhan nevű kerületében. Sajtóhírek szerint egy 45 éves férfit letartóztattak, miután a múmiát egy barlangból ellopta és el akarta adni; arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a állatbőrbe tekert, kiváló állapotban konzerválódott emberi maradvány eredetileg hol került elő.
(forrás: http://tudomany.napimix.hu)


Mumifikálódott szerzetes -videó