2017. január 25., szerda

A világ egyik legnagyobb csodája, a Grand CanyonJoggal mondható, hogy a Grand Canyon a világ egyik legszebb, legmaradandóbb természeti alkotása. A Grand Canyon név maga annyit tesz, mint "Nagy szurdok", utalva a kanyon felépítésére, és gigantikus méreteire.


Ez a Föld legnagyobb kanyona, mely az USA Arizona államában található meg.


Eredetileg 17 millió év alatt, hosszú, és töredelmes munkával vájta ki a Colorado folyó. Maga a kanyon 446 kilométer hosszú, szélessége pedig igen változó.


Vannak szakaszok, melyeken 65, kilométer széles, míg máshol elérheti a 29 kilométert is, vagyis egy teljes magyar kisváros is elférne benne.


A mélységre sem lehet panasz, ugyanis 1200 és 1800 méter között mozog. Nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik, mely egyike az első nemzeti parkoknak az Amerikai Egyesült Államokban.


Több nagyobb és mélyebb szurdok is van a Földön, de a legismertebb ma is a Grand Canyon. Peruban hasonló a Huascarán és a Colca.


Népszerűsége töretlen, és nem csak a helyiek, de rengeteg, a világ különböző tájairól érkező turista csodálja meg ezt a nagyszerű természeti kincset.

(forrás:avilagtitkai.com)