2017. január 5., csütörtök

Újabb holt-tengeri tekercseket fedeztek fel – A régészek izgatottak a koponyák barlangjában talált két új töredék miatt


A holt-tengeri tekercsek közel 1000 héber, arámi és görög nyelven írt kéziratból álló sorozat, melyek közül néhány a héber Biblia legrégebbi ismert változatát tartalmazza, és a történelem egyik legnagyobb régészeti leletének tartják. Most újabb két darabját találták meg a holt-tengeri tekercseknek, valamint textilbe csomagolt gyöngyöket a koponyák barlangjában a Júdeai-sivatagban, közel a Holt-tengerhez.


A tekercs töredékeket még meg kell fejteni, mivel a rajtuk lévő írás annyira halvány, de lehetséges, hogy újabb, korábban nem ismert információkat tartalmaznak Jézus életéről. A Héber Egyetem kutatói és az Izraeli Régészeti Hatóság azt mondják, hogy még mindig nem biztosak abban, hogy az írás héber, arámi vagy egy teljesen más nyelvjárásban készült.

A papirusz darabjai 2×2 centiméteresek, más részei még töredékesebbek. Némelyiken van, néhányon pedig nem észrevehető az írás, írta a Haaretz a leletről. 

A régészek 2016 május-júniusban kezdték újra feltárni a barlangot, miután római és vaskori dokumentumok kezdtek megjelenni a feketepiacon.

“Fontos dolgok derülhetnek ki ezekből a töredékekből, ha össze tudjuk kapcsolni őket más dokumentumokkal, amelyeket elloptak a Júdeai-sivatagból, és amelyeknek nem ismert az eredete,” – mondta Dr. Uri Davidovich a jeruzsálemi Héber Egyetemről.

A 870 holt-tengeri tekercs elmúlt években megtalált néhány darabján világosan látszottak az írások, de a többit nehezebb megfejteni, és még mindig elemzik őket. Az első holt-tengeri tekercset 1947-ben egy beduin pásztor találta meg, aki követ dobott egy barlangba Kumránhoz közel, és hallotta, ahogy egy korsó összetörik. A pásztor bement a barlangba és megtalálta a dokumentumokat, melyeket holt-tengeri tekercseknek neveztek el.


Yohanan Aharoni régész professzor fedezte fel a koponyák barlangját 1960-ban, mely az ott talált hét emberi koponya és más csontok után kapta a nevét. Ez egyike azon számos barlangnak, amelyek nagy természetes barlang komplexumokat foglalnak magukban egy meredek szikla mellett a Tze’elim patak közelében a sivatagban.

A közelben található a nyilak barlangja, ahol mintegy 1800 éves 70 centiméteres nyílvesszőket és vas nyílhegyeket találtak. A Júdeai-sivatag rendkívül száraz körülményei segítettek megőrizni a szerves anyagból készült tárgyakat.

Szintén a közelben van a tekercsek barlangja, ahol a Bar Kohba-felkelés idejéből származó dokumentumok kerültek elő.

Emberek foglalták el ezeket a barlangokat az őskortól egészen addig a korszakig, amikor Róma uralkodott Júdeában. A legutóbbi időkben megtalált leletek töredékesek, és valószínűleg fosztogatók kezeinek nyomát viselik.

A barlang korábbi leletei között voltak textil töredékek, kötél, bőrdarabok, fa tárgyak és csont eszközök. Egy fából készült fésűt is találtak, ami a Bar Kohba-felkelés idejébe nyúlik vissza.

A szerves anyagból készült leletek mellett találtak agyagedényeket, kőhajítókat és kovakő tárgyakat. Fém tárgyakat, köztük tűket és üreges fejű szegecseket is felfedeztek, melyeket szandálokhoz használtak.


A gyöngyöket tartalmazó textil csomagot nem nyitották ki, de röntgen segítségével megtudták, mi van benne. Ez a csomag két másikhoz kapcsolódik, melyeket Dr. Aharoni talált meg. Ez a legnagyobb gyöngy rejtekhely Levantéban a kőrézkori periódusból, amely megelőzte a bronzkort.

Sajnos a barlangok fosztogatói annyira megbolygatták a különböző rétegeket, hogy nehéz pontosan meghatározni, hogy egyes tárgyak és leletek melyik korból származnak.

A több ezer élelmiszer maradvány, köztük datolyapálma, olajbogyó, gránátalma, árpa és búza alapján úgy becsülik, hogy a barlangokat emberek használták a kőrézkorban, valamint lázadó menekültek a római korban több mint 2000 évvel ezelőtt.

Uri Davodovich, az ásatás egyik igazgatója elmondta, hogy “Minden okunk megvan azt hinni, hogy még mindig vannak elrejtett tekercsek. Az utóbbi években több római időkből és a vaskorból származó dokumentum bukkant fel a régiségek piacán. Ezeknek a Júdeai-sivatag barlangjaiból kellett származniuk.”

Az alábbi oldalon a holt-tengeri tekercsek digitalizált változata tekinthető meg.

http://dss.collections.imj.org.il/

 (forrás:http://ujvilagtudat.blogspot.hu)