2017. január 21., szombat

Ezek a 16. századi fa szobrok olyan miniatűrök, hogy a kutatók röntgennel próbálták megoldani a rejtélyüketMindössze 150 ismert miniatűr faragvány létezik, melyek az egész világon elgondolkodtatták a művészeti szakembereket. 


Kutatók nemrég összegyűjtöttek néhány ilyen apró vallási műremeket különböző múzeumokból és magángyűjteményekből, hogy további vizsgálatokat végezve megismerjék a titkaikat, és közben néhány nagyon érdekes választ találtak.
Úgy gondolják, hogy ezek a faragások egy rövid időszak alatt készültek 1500 és 1530 között Flandriában vagy Hollandiában. Egy új kereskedő társadalmi osztály felemelkedése piaci keresletet teremtett a jó minőségű, hordozható vallási faragványok iránt. Azonban a reformáció hamarosan kezdetét vette, és sok egyházi kiegészítő kiment a divatból, beleértve a miniatűr faragványokat.

Mikro CT vizsgálatot és fejlett 3D elemző szoftvert használva a kutatók rájöttek, hogy ezek a miniatűr oltárok valójában igen bonyolultak. A belső rétegeket összerakva olyan tökéletesen elrejtették a csatlakozásokat, hogy csak mikroszkóppal vagy röntgennel lehet észlelni őket.
Az egyes darabokban olyan apró csapok vannak, melyek kisebbek egy fűmagnál. Ugyanakkor a gyártási folyamat nagy része továbbra sem ismert, mert a nyomokban használt arany és egyéb dekorációs anyagok elrejtenek több részletet még a röntgen sugarak elől is.
(forrás:ujvilagtudat.blogspot.hu)