2017. január 15., vasárnap

Egy buddhista szerzetes kamera előtt “lebegett”, miközben meditált


Nyugaton a buddhista hagyományokat többre értékelik, mint sok más egyéb keleti vallási hagyományt. A buddhizmusról kialakult benyomásaink sokszor a neves nyugati híveik által becsomagolt formában jutnak el hozzánk, amelyek többnyire mentesek minden olyan dologtól, melyet nem képesek elfogadni vagy megmagyarázni a nyugati modellek vagy paradigmák.


Keleten nem ritka olyan buddhista állításokat hallani, amelyek ellenszegülnek a tudományos megértésünknek. Függetlenül attól, hogy igazak vagy sem, ez egyik másik történet, de a buddhista világban valószínűtlen, hogy nem ismerik ezeket.

De mi van akkor, ha ezek az állítások igazak? Ha van egy módja annak, hogy számszerűsítsük az ilyen “Csíről” és “mágiáról” szóló állításokat egy tudományos modell segítségével? És ha igen, akkor a nyugati néző megtalálja a módját, hogy újragondolja azt, amit lát a tudomány és a természeti törvények határain belül ahelyett, hogy természetfelettinek nevezze?


Kezdetben Einstein felfedezéseit is elutasították, nem azért, mert nem tett semmit a bizonyításukra, hanem azért, mert teljesen máshogy kellett a fizikára tekintenünk, mint előtte. A nyugati tudományokkal ez újra megtörténhet, ahogy egyre inkább kezdik felfedezni a különböző keleti bioenergia módszereket, mint a Tai Chi vagy a Csikung.

Az alábbi videóban Dan White illuzionista keresett fel egy visszahúzódó buddhista szerzetest Nepálban, aki azt állította, hogy maga nem egy illuzionista (ahogy White), de képes a levitációra.

Persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egy illuzionista vajon miért keres egy olyan szerzetest, akiről azt állítják, hogy meditáció közben képes lebegni a föld felett. Talán csak a hírnév miatt teszi, vagy tényleg a saját szemével akarja látni, hogy valóban létezik ilyen?


Többen gondolhatják azt, hogy mindez csak egy trükk, az emberek vallásának, hitének egy etikátlan módon való kihasználása, és ez akár jogos kétség is lehet. De mi van akkor, ha a megértésünkön túl sok olyan dolog van még, ami felfedezésre vár, hogy a nyugati modelleket ideje újra értékelni, mert a régi paradigma már aligha tartható a jelenlegi, tudományos formájában?

Ugyanakkor nem az a cél, hogy bárkit egyik vagy másik megközelítésről meggyőzzünk, hogy amit lát az igaz vagy sem. A felvételek alapján ezt mindenki döntse el maga.

(forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu)

A levitáló nepáli szerzetes - videó