2017. január 13., péntek

Elképesztő házban él egy család az Északi-sarkvidéken


Az életről az Északi-sarkvidéken nem a kényelem az első, ami eszünkbe jut. Ám ha meglátjuk, milyen házat épített magának egy norvég család, egyből megváltozik a véleményünk!


A Hjertefolger szó norvégul azt jelenti, „a szív követője”. A Hjertefolger családra nem is lehetne jobb nevet kitalálni: egészen biztos, hogy a szívüket követték, mikor 2013-ban mindent hátrahagyva kivonultak a természetbe, és megépítették elképesztő otthonukat az Északi-sarkvidéken.
A hattagú család Sandhornoya szigetén telepedett le, Oslótól 1000 kilométerre északra. Itt építették fel iglura emlékeztető házukat, egy 3 szintes, 5 hálószobás, 2 fürdőszobás otthont, amit egy 8 méter magas geodetikus félgömb vesz körül.
Ez a burok megvédi a házat az időjárás viszontagságaitól, valamint lehetővé teszi, hogy alatta olyan zöldségeket és gyümölcsöket termesszen a család, mint a kiwi, a szőlő vagy az uborka.
Az elképesztő otthonból nem csak az azt körülölelő vad természetre, hanem az északi fényre is csodás kilátás nyílik. A Hjertefolger család pedig szeretné másokkal is megosztani nem mindennapi életét: azt tervezik, hogy az ökoházukban workshopokat és koncerteket tartanak majd, később pedig további kunyhók felépítésébe is belevágnának, melyek jóga- és nyári táboroknak adnának helyet.
(forrás: nlcafe.hu)

 Üvegkupola - A Hjertefolger család - videó