2014. április 19., szombat

Gangaji gondolatai a boldogságkeresésről
Ahány emberi lénnyel beszéltem, mindnek a szívében egy arra vonatkozó parancsot láttam, hogy valami módon ráleljen a boldogságra, a valódi beteljesedésre. Ez a vágy időnként még a túlélési ösztönnél is erősebb. Ahogy azt saját gyakorlatod alapján ismerheted, a boldogság keresésének többféle útja lehetséges.
Ösztönös módszerekkel lehet keresni örömet, kényelmet, biztonságot, vagy lehet keresni valamilyen, az emberi seregletben ismert társadalmi helyzetet is. Amikor valamilyen szinten sikeresen beteljesítjük az öröm, kényelem, biztonság és társadalmi helyzet iránti igényünket, rendszerint felismerjük, hogy valójában egyik sem teljesíti be ezt a mélyebb parancsot, ezt a valódi boldogság iránti mélyebb hívást. Átélhetjük csodálatos kinyilatkoztatások pillanatait, és biztosan részesülünk az öröm pillanataiban, de ezek mögött rendszerint meghúzódik a félelem, hogy soha nem lesz részünk örökös békében és valódi boldogságban. Vagy megszerzett békénk, és boldogságunk elveszítésétől való félelmünk okoz nyomást és feszültséget, mivel megpróbáljuk tartósan megőrizni azt.
Találsz örömöt, természetesen. Elérsz eksztatikus birodalmakat. Biztonságot érzel, mikor úgy érzékeled, hogy Isten, vagy az igazság jelen van, és vigaszt nyújt, mikor úgy érzed, megtart téged ez a jelenlét. De amíg fel nem ismered, hogy soha nem voltál tőle elkülönülve, addig szüntelenül törekszel, hogy megtaláld valahol.
Felfedeztem, hogy valójában lehetetlen megtalálni a boldogságot. Ameddig arra törekszel, hogy boldogságot megtaláld „valahol”, addig átsiklasz afölött, ahol a boldogság van. Ameddig arra törekszel, hogy megtaláld Istent valamilyen más helyen, addig átsiklasz Isten lényegi igazsága fölött, amely a mindenütt jelenvalóság. Amikor azt gondolod, hogy a boldogságot valahol máshol kell keresned, átsiklasz valódi természeted fölött, amely maga a boldogság. Átsiklasz önmagad fölött.
Hagyd abba a keresést. Egyszerűen legyél. Nem kábulatba vagy transzba esésről beszélek, hanem szíved csendjébe való mélyebbre merülésről, ahol a mindenütt jelenvalóság kinyilatkoztatása valódi természetedként jelenti ki magát. Arra kérlek, légy csendes a tiszta jelenlétben. Nem teremteni kell azt, még csak nem is meghívni, hanem egyszerűen felismerni ami mindig itt van, ami mindig vagy, ahol Isten mindig van.
Keress békét és boldogságot akár kapcsolat, akár jobb állás, sőt akár a világbéke révén, csak egyetlen pillanatra, hagyd abba, teljesen. Semmi baj ezekkel a törekvésekkel, de ha ezekbe bocsátkozol, hogy békét kapj, vagy boldogságot kapj, átsiklasz a béke földje fölött, ami már itt van. Amint felfedezed a békének ezt a földjét, akármilyen tevékenységbe kezdesz, át fogja hatni a felfedezésed. Akkor természetesen be fogod hozni a felfedezésedet a világba, az összes kapcsolatodba.
(Gangaji)