2018. augusztus 23., csütörtök

Az IKEA arra kérte egy iskola tanulóit, hogy szóban dicsérjenek vagy bántalmazzanak két növényt, aminek döbbenetes eredménye lett



Az IKEA egy közel-keleti iskola több ezer diákját kérte fel arra, hogy vegyenek részt egy élő kísérletben, melynek során két egyforma növény közül az egyiknek kedves, dicsérő szavakat mondtak, a másikat viszont szóban bántalmazták.


Az iskolában rögzítették a diákok hangját, hogy megosszák szeretetüket az első növénnyel, illetve kritizálják a másodikat, vagy akár személyesen, közelről fejezzék ki az érzéseiket. 30 nap elteltével a kísérlet eredménye önmagáért beszélt.

Miközben a dicséretet kapott növény tovább gyarapodott, a szóban bántalmazott társa láthatóan küszködött, és elkezdtek lelankadni a levelei, miközben meg is barnultak.


Mindkét növényt szigorúan ugyanolyan módon kezelték, azonos mennyiségű vizet, napfényt és tápanyagokat kaptak. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik növény folyamatos kritikát kapott, a másikat pedig bátorították 30 napon keresztül.

Az IKEA azért végezte el a kísérletet, hogy felhívja a figyelmet a szóbeli zaklatás negatív hatásaira az Egyesült Arab Emírségek egyik iskolájában.

Egy tanuló azt mondta: 
"Ahogy teltek a hetek, észrevettem, hogy a szóban zaklatott növény elkezdett lekókadni."

Thomas Nelson, a GEMS Wellington Academy iskola tanára Dubaiban elmondta, hogy 
"A megfélemlítés és a zaklatás különböző formáinak tömeges megjelenésének emberekre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet a kísérlet".
De a kertészeket is lenyűgözte a tanulmány. Már régóta úgy tartják, hogy a növényeknek segít a fejlődésben, ha pozitív környezetben vannak.


Alana Schetzer, a Melbourne-i Egyetem tudományos újságírója azt írta:
 "A növényeknek nincsen szemük, fülük vagy nyelvük, de a bőrük ugyanazon funkciók sokaságát képes elvégezni, és ennek megfelelően válaszolhatnak."

Az IKEA szóvivője elmondta:

"Ez az IKEA által létrehozott történet volt az Egyesült Arab Emírségekben, hogy támogassuk a zaklatás elleni harc napját, mert segíteni akartunk a gyerekeknek megérteni a zaklatás hatásait. A gyerekek e témában történő oktatása állt a középpontban, és az üzenetünk az volt, hogy a kedvesség terjesztése segít mindannyiunknak abban, hogy növekedjünk és fejlődjünk."
(forrás:ujvilagtudat.blogspot.com)


videó - forrás:IKEA UAE