2018. augusztus 22., szerda

Zenei kódot rejthet Da Vinci egyik leghíresebb festménye egy olasz zenész szerint



Leonardo Da Vinci körül rengeteg rejtély és legenda kering a mai napig, nem csoda, hogy számos írót, filmrendezőt ihletett meg élete és munkássága. Azonban nem csak a fikciós művekben fednek fel titkokat a festő alkotásairól – a való életben is akadnak izgalmas felfedezések.


Giovanni Maria Pala olasz zenész néhány évvel ezelőtt kiadott egy könyvet Rejtett zene címmel, melyben azt taglalja, hogy Da Vinci Utolsó vacsora című festménye egy zenei kottát rejt.

Giovanni Maria Pala

Pala 2003-ban kezdte el vizsgálni a festményt, miután olvasta, hogy kutatók szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a reneszánsz festő egy kottát kódolhatott a művébe. „Mint zenész, nagyon érdekelni kezdett a dolog” – meséli Pala.


Több kísérlet után 5 vízszintes vonalat húzott a festményre, ahogy a kottafüzetekben látható. Így fedezte fel, hogy az asztalon elhelyezkedő kenyerek, valamint az összes emberi kézfej egy-egy hangjegyet jelöl – ám itt még nem ért véget kutatása. A kapott kotta ugyanis zenei szempontból értelmezhetetlen volt. A megoldás kulcsa szintén Da Vinci különleges szokásaiban rejlett – híres volt arról, hogy gyakran írt tükörírással, tehát jobbról balra, így olvasva pedig már összeállt a kép.

Az Utolsó vacsora zenei verziója - videó
forrás: kittykatt1311


A végeredmény egy olyan zenei mű lett, melyet Pala így jellemez: „Olyan, mint egy himnusz. Egy dallam, ami Jézus szenvedését hangsúlyozza.”

Az utolsó vacsora a milánói Santa Maria della Grazie-kolostor falára készült. Érdekes részlet, hogy da Vinci nem nedves vakolatra dolgozott, hogy az idő ne sürgesse, és a színek is élénkebbek legyenek.

A Da Vinci-szakértő Alessandro Vezzosi (aki a Leonardo Da Vinci-múzeumnak is igazgatója) elismerte, hogy lehet igazság abban, amit Pala állít.

 Kapcsolódó írás
Megszólal Da Vinci titokzatos hangszere:
https://dszilvia.blogspot.com/2016/05/megszolal-da-vinci-titokzatos-hangszere.html 

 

Da Vinci ugyanis képzett zenész is volt, játszott lanton, hangszereket készített, és több zenei rejtvényt is írt, melyek jobbról balra olvasva nyertek értelmet. Elmondása szerint a festményen több ponton is felismerhető a harmonikus kompozíció, és ahol harmónia van, ott nem nehéz a zenére sem rálelni.
(forrás: ridikul.hu -femina.hu)

 Az olasz zenész  Da Vinci Utolsó vacsorájáról - videó
forrás:AP Archive