2018. augusztus 1., szerda

A karma törvénye: mindenki visszakapja egyszer, amit mások ellen tesz


Minden tett és esemény ok-okozati összefüggésben áll.

Volt már, hogy feltetted a kérdést, miért éppen veled történik valami? Esetleg gondolkodtál azon, hogy ami másvalakivel történt, azt megérdemelte? Ha nem is tudatosan, valójában a karma törvényéről elmélkedtél.


Szerinted mindenki azt kapja, amit megérdemel? Vagy igazságtalannak tartod az élet történéseit? A hindu vagy a buddhista életszemlélet megnyugvást hozhat. Elmondjuk, melyek a karma valódi törvényei.

Mi a karma?

A szó maga azt jelenti, cselekedet, tett. Lényege, hogy bármi, amit az ember tesz, következményeket von maga után: a jó jót, a rossz rosszat. A karma törvénye szerint minden egyes cselekedetnek van egy megfelelő következménye, és minden eseménynek, történésnek van egy oka, melyre visszavezethető.

Eszerint, bármit is csinálsz, az a jövődre ok-okozati hatással lesz. Ha tehát például szerelmi csalódás ér, az lehet a következménye egy korábbi, akarva vagy akaratlanul véghez vitt negatív cselekedetednek, ahogyan a jót is bevonzhatod - akár az igazit az életedbe - sok pozitív szándékú tettel.

Hindu és buddhista megközelítés

A karma fogalma a hindu és a buddhista világszemléletben is jelen van, de nem tökéletesen fedi egymást a két tanítás megközelítése. A hinduknál minden cselekedet számításba veendő, nemcsak a szándékosak, míg a buddhizmusban lényeges, hogy egy bizonyos tett szándékosan esik-e meg, vagy sem.

Az utóbbi a hinduizmussal ellentétben nem a sors kiszámíthatatlanságát vizsgálja, hanem etikai megközelítésből nézi a tetteket, vagyis, hogy jó vagy rossz szándékkal történt-e, ami történt. A buddhista megközelítés szerint a karma befolyásolja, hogy egy ember milyen formában születik újjá, mégpedig a jó és rossz szándékú tettek által.

Ezért figyelj, mit teszel

A karma törvénye tehát arra figyelmeztet, legyél mindig megfontolt, és igyekezz jó szándékkal cselekedni, hogy a jövőben pozitív okozatot vonzzanak be a tetteid, vagyis azok okai. Ha erre odafigyelsz, életed jó irányba mehet előre. Amennyiben azonban rossz szándékkal cselekszel, az megbosszulhatja magát a jövőben.

Ugyanígy, ha tudomásodra jut, hogy mások szándékosan tettek keresztbe neked, tudhatod, a karma így is, úgy is revansot vesz az ellened irányuló cselekedet miatt, hiszen a rossz szándékú tett negatív eseményeket idéz elő. Mindenesetre ne legyél kárörvendő, inkább igyekezz haragtól mentesen, pozitív életszemlélettel élni, hogy ezzel is jót vonzz saját jövődbe.

(forrás: femina.hu)

Balogh Béla: A karma feloldása - videó
forrás:Lélek Magazin