2018. augusztus 9., csütörtök

Platón, a híres filozófus: Minden idők egyik legnagyobb gondolkodója különös érdeklődést mutatott a lélek iránt



Úgy gondoljuk, hogy a lélekről és a testről szóló legkorábbi rendszeres koncepció a görög bölcs, Platón (i. e. 429-347) filozófiájából származik.

fotó:jw.org

Platónt minden idők egyik legnagyobb filozófusának tartják. Ő a világon a legolvasottabb és legszélesebb körben tanulmányozott bölcs.

A legnagyobb léptékű igazságtalanságnak az tekinthető, amikor olyannak ítélnek, amilyenek nem vagyunk…

Platón volt Szókratész legkitűnőbb tanítványa; munkái az ókori Görögországban a 4. század közepén készültek időszámításunk előtt.

Platón a gondolkodást (elmét) azonosnak látta a lélekkel. Azonban Descartes-tól eltérően Platón azzal érvelt, hogy a lélek a test előtt is létezett és túléli azt, eközben folyamatos reinkarnációs vagy transzmigráción megy keresztül.

Platón felismerte a világ dualitását. Platón hitt abban, hogy a legalapvetőbb tudásunk akkor jön elő, amikor visszavezetjük az elmét a lélek előző létezése alatti végtelen realitásaihoz.

Platón szerint az eszmék világa az egyedül valódi világ; minden más csupán rövid kivonat és elmúlás. Születés előtt a „lélek” az ideák világában van jelen, majd ott szert tesz arra tudásra, hogy mi jó.

Így ez a nagy gondolkodó kifejezetten érdeklődött az emberi lélek iránt. Néhány ember úgy véli, hogy ez az ember spirituális része, míg mások szerint valamilyen formában folyamatosan létezik.

Elmélkedni kezdett a „lélek” koncepcióján, mint ami egy ideális, elpusztíthatatlan alkotóelem, mely a halálon is túl létezik.

Így a tanár szerepe nem az utasítás és/vagy a tanítás, hanem a kérdésekre való reflektálással a tudás kialakításának elősegítése.


Platón filozófiája, különösen a lélek tudománya és az ideák láthatatlan világa, erőteljesen hatott a kereszténységre.

Platón emellett az ideális állapot koncepciójának a kidolgozója is, amelyben egy olyan állapotot javasol, amit egy olyan ember irányít, aki magasabban képzett, szenvedéllyel viseltetik az igazság iránt és a jó ismeretében a legnagyobb bölcsességgel rendelkezik.

Ennek az ideális állapotnak az uralkodóját a Filozófus királynak hívják, aki egy, a jóság, az igazság és a szépség által irányított személy.

Platón szerint a filozófusok állnak a társadalmi létra csúcsán, mivel ők vannak a bölcsesség birtokában. Az ország többi polgára az elért tökéletesség szerint foglalja el a helyét. Az állapot (helyzet) az élet minden egyes területét meghatározza. Az ideális állapot eszméje viszont soha nem volt kivitelezhető.

A történészek Platónt – gazdag és befolyásos athéni szülők gyermekeként – olyan férfiúként írják le, aki mindig jelen van a Szókratészt övező emberek között. Tudjuk, hogy Szókratész semmit sem írt magától, Platón rögzítette folyamatosan mestere teóriáit.

Amikor Szókratész meghalt, Platón éveken keresztül utazott, majd visszatérve i. e. 387-ben megalapította Athénban az úgynevezett Platóni Akadémiát.

Tekintélyes akadémiája a nyugati világ első magasabb műveltséget adó intézményévé vált és közel 1000 évig fennmaradt.

Platón számos területről írt, és írásainak java része fennmaradt, beleértve a leghíresebb munkáját, az Állam című művet. Ez magában foglalja Platón saját filozófiáját, valamint tanára, Szókratész az egyik fő információforrása.
(forrás:Száraz György - boldognapot.hu)

PLATÓN: Az Állam
http://mek.niif.hu/03600/03629/03629.htm

Kapcsolódó írás:
Platón barlanghasonlata 
 https://dszilvia.blogspot.com/2015/02/platon-barlanghasonlata.html

Ókori görög filozófus Platón - videó
forrás:depositphotos.com